1 filet z kurczaka
1 duża cebula
przyprawa gyros do smaku
olej do smażenia
dodatkowo
1/2 sałata lodowa
1 zielony ogórek
5-6 pomidorków koktajlowych
1 marchewka
3-4 rzodkiewki
szczypiorek
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do sałatek do smaku
olej do spryskania sałaty
Półmisek a la gyros z sałatą lodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę i filet z kurczaka podsmażamy pod koniec dodajemy przyprawę gyros mieszamy i studzimy.Można go odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Sałatę lodową myjemy rwiemy na mniejsze kawałki układamy na półmisku ,posypujemy solą i pieprzem można tez posypać trochę szczypiorku.Na sałatę rozkładamy plasterki obranego ze skórki ogórka.Na ogórka wykładamy filet z kurczaka.
Marchewkę obieramy ścieramy dodajemy przyprawę do sałatek mieszamy.
Marchewkę wykładamy na mięso.
Pomidorki kroimy w cząstki albo w połówki ,rzodkiewki w plasterki układamy w koło na półmisku.
Posypujemy resztą szczypiorku i spryskujemy olejem, dekorujemy gwiazdkami z serka i listkami bazylii .
Komentarze