Półrancuskie ciastka z malinowym budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Niby proste ciastka, ale jak pyszne, zapewniam, że nie można im się oprzeć. Pyszne warstwowe ciasto przełożone pachnącym malinami budyniem. Polecam na podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła lub margaryny
    25 dag mąki
    1 jajko
    pół szklanki śmietany 12 %

    Budyń:
    1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
    półtorej szklanki mleka
    cukier do smaku
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    25 dag świeżych malin

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do posypania ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Półrancuskie ciastka z malinowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
  • 2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty, wielkość zależy od nas jak duże chcemy mieć ciastka, następnie układamy je na suchej blaszce i pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Upieczone studzimy.
  • 3. Budyń: W pół szklanki mleka rozpuszczamy budyń, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym, wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy umyte i osuszone maliny, energicznie mieszamy, żeby maliny dokładnie połączyły z budyniem, dodajemy również cukier do smaku i dokładnie mieszamy. Budyń lekko studzimy.
  • 4. Tak przygotowanym budyniem przekładamy ciastka i na koniec oprószamy cukrem pudrem. Odstawiamy do stężenia budyniu. Po tym czasie ciastka są gotowe do podania. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje ciastka były o boku około 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować