Polski wieśMac

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Pyszny burger wzorowany na kanapkach serwowanych w popularnej sieci restauracji.

  • 30 min

Składniki:

  • - kotlety:
    250 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego,
    1/4łyżeczki soli,
    1 jajko,
    bułka tarta,
    solidna szczypta świeżo mielonego pieprzu,
    1 łyżeczka gładkiej musztardy,
    1 mały ząbek czosnku,
    3/4 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    1/2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego lub maggi,
    kawałek namoczonej bułki,
    łyżka posiekanej drobno cebuli - można ją podprażyć na suchej patelni,
    olej do smażenia.
    - surówka:
    pół główki sałaty lodowej,
    2 ogórki konserwowe,
    ćwiartka czerwonej cebuli,
    pół ząbka czosnku,
    3 łyżki majonezu,
    2 łyżki jogurtu naturalnego,
    pół papryki konserwowej,
    sól,
    pierz.
    - dodatkowo:
    ketchup,
    bułki.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Burgery Przystawki

Polski wieśmac - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety:
    Wszystkie składniki oprócz bułki i jajka dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie dodajemy odciśnięta bułkę oraz jajko i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby masa była zbyt rzadka można dodać bułki tartej. Formujemy płaskie burgery - można użyć ringów.
  • 2. Surówka:
    Majonez łączymy z jogurtem oraz rozdrobnionym czosnkiem., doprawiamy solą oraz pierzem. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, ogórka szatkujemy, np, za pomocą obieraczki do warzyw, paprykę kroimy w mniejsze części. Cebulę drobniutko siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.
  • 3. Bułki przekrawamy na pół, podpiekamy na patelni lub w piekarniku. Układamy porcję sałatki, mięso, polewamy ketchupem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować