Popapraniec

4.5 (162 ocen)

Ciasto o takiej dziwnej nazwie, ale bardzo ładnie wyglądające i co ważne smaczne.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1/2 szklanki suchego maku
    1/4 szklanki wiórek kokosowych
    Krem:
    20 dag masła
    1 budyń waniliowy
    1.5 szklanki mleka
    4 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    kilka suszonych śliwek
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Desery

Popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • popapraniec 1. Białka jajek ubić na sztywno w trakcie ubijania dodać cukier i ubijać do uzyskania bardzo sztywnej piany, następnie ostrożnie połączyć z żółtkami do masy jajecznej delikatnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostrożnie wymieszać ciasto.
    Gotowe ciasto podzielić na trzy i kolejno do każdej porcji dodać kakao, mak i wiórki kokosowe. Formę do pieczenia (33 cm na 23 cm) wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i pasami kolejno lać ciasto. Piec w temp do 180 st około 30 min.
  • 2. Krem:
    Budyń ugotować na mleku i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i w trakcie ucierania dodawać porcjami zimny budyń ma powstać gładki krem.
  • popapraniec 3. Upieczone i wystudzone ciasto podzielić na dwa placki, dolny ponownie umieścić w formie i posmarować dżemem, ale tak aby zostało nam około 3 łyżek dżemu na nim rozsmarować 3/4 całej masy budyniowej i przykryć drugim plackiem, ciasto na górze ułożyć odwrotnie jak to na dole
  • popapraniec 4. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i na nim tylko przesmarować pozostały dżem ( ma być tylko miejscami), następnie posypać śliwkami pociętymi w cienkie paseczki i polać miejscami rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem.
    Ja ciasto posypałam dodatkowo makiem i wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować