Ciasto popapraniec

4.46 (171 ocen)

  • 60 min

Ciasto o oryginalnej nazwie, które jest bardzo smaczne, a przy tym kolorowe. Biszkopt wielosmakowy posmarowany orzeźwiającym dżemem, przełożony kremem i ozdobiony płatkami migdałów i czekoladą. Raj dla podniebienia!

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    7 jaj
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 1/2 szklanki drobnego cukru
    1/2 szklanki oleju
    1/2 szklanki maku
    2 łyżki ciemnego kakao
    1/2 szklanki wiórków kokosowych

    Składniki na masę:
    250 g masła w temp. pokojowej
    3 szklanki mleka
    3/4 szklanki drobnego cukru
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej

    Dodatkowo:
    duży słoik dżemu z czarnej porzeczki
    50 g migdałów w płatkach
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekładaniec Desery

Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łyżką układamy naprzemiennie kolorowe części masy. 1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy żółtka i ubijamy na gęstą pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Łyżką układamy naprzemiennie kolorowe części masy (patrz zdjęcie).
  • Ciasto delikatnie mieszamy kreśląc „esy-floresy”. 2. Kiedy wszystkie masy są już wyłożone, mieszamy je delikatnie kreśląc „esy-floresy”. Biszkopt pieczemy ok. 30 min. w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.
  • 3. Masa: Gotujemy budyń. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę mleka, w której rozmieszaliśmy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Budyń studzimy. Masło ucieramy. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
  • 4. Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolny blat przekładamy do formy, smarujemy połową kremu oraz połową dżemu porzeczkowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy resztą kremu oraz dżemem.
  • Dekorujemy ciasto rozpuszczoną czekoladą i migdałami. 5. Dekorowanie: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (patrz zdjęcie).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować