Ciasto o oryginalnej nazwie, które jest bardzo smaczne, a przy tym kolorowe. Biszkopt wielosmakowy posmarowany orzeźwiającym dżemem, przełożony kremem i ozdobiony płatkami migdałów i czekoladą. Raj dla podniebienia!
Ciasto popapraniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem. Dodajemy żółtka i ubijamy na gęstą pianę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Dodajemy olej. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części. Do pierwszej części dodajemy mak, do drugiej kakao, do trzeciej wiórki. Każdą z mas delikatnie mieszamy. Blachę wyścielamy papierem do pieczenia. Łyżką układamy naprzemiennie kolorowe części masy (patrz zdjęcie).
2.Kiedy wszystkie masy są już wyłożone, mieszamy je delikatnie kreśląc „esy-floresy”. Biszkopt pieczemy ok. 30 min. w temp. 180ºC (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 części.
3.Masa: Gotujemy budyń. 2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy szklankę mleka, w której rozmieszaliśmy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Budyń studzimy. Masło ucieramy. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i ucieramy, aż powstanie jednolity krem.
4.Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolny blat przekładamy do formy, smarujemy połową kremu oraz połową dżemu porzeczkowego. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu, smarujemy resztą kremu oraz dżemem.
5.Dekorowanie: Płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Posypujemy nimi wierzch ciasta. Całość polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (patrz zdjęcie).
Komentarze