Porzeczkowa tarta z bezą

0 (0 ocen)

Sezon na porzeczki rozpoczęty, lubię ich kwaskowaty smak. Robię z nich nie tylko ciasta, ale i soki.

Składniki:

  • kruche:
    2 szklanki mąki
    2 żółtka
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru kryształu
    pół kostki roztopionego masła
    dodatkowo:
    3 szklanki porzeczek czerwonych
    3 białka
    2 łyżki cukru kryształu

Porzeczkowa tarta z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto , łączymy,zagniatamy. Wylepiamy spód formy na tartę.
  • image-0qf641k 2. Porzeczki dokładnie płuczemy, osuszamy, odrywamy koconki. Zasypujemy cukrem , odstawiamy na godzinę, aby puściły sok. Sok odlewamy, a porzeczki wysypujemy na ciasto.
  • image-1hbv4n8 3. Białka z cukrem ubijamy an sztywno, przekładamy na ciasto. Łyżką robimy "zygzaki". Pieczemy ok pół godziny w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy