Porzeczkowa fantazja

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ulubione ciasto mojego męża Bartka.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 20 dag masła
    ● 5 żółtek
    ● 3 szkl. mąki
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 2 łyżki drobnego cukru
    ● ok. 3 ml aromatu waniliowego
    ● szczypta soli
    Beza: 3/4 szkl. cukru
    ● 5 białek
    Oraz: słoik gęstego dżemu z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Porzeczkowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło siekamy
    z mąką, proszkiem
    do pieczenia,
    cukrem, solą, żółtkami
    i aromatem.
    Zagniatamy. Dzielimy
    na 3 części
    i schładzamy, aż
    lekko stwardnieje.
  • 2. Blachę (24x32
    cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną
    część ciasta ścieramy na tarce
    na dno formy. Smarujemy grubą
    warstwą dżemu. Ścieramy
    drugą część ciasta.
  • 3. Białka ubijamy z cukrem na
    sztywną pianę. Wykładamy na
    ciasto. Na wierzch ścieramy
    resztę ciasta. Pieczemy ok.
    45 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować