PORZECZKOWA PYSZNOŚĆ

0 (0 ocen)

PRZEPIS ZNALAZŁAM W STARYCH PRZEPISACH MOJEJ MAMY

Składniki:

  • 3 ŻÓŁTKA
    1 SZKLANKA CUKRU
    1 1/2 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
    3ŁYŻI CZUBATE MĄKI ZIEMNIACZANEJ
    3 ŁYŻKI MASŁA LUB MARGARYNY
    5 ŁYŻEK MLEKA
    2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
    3 BIAŁKA
    0,5 SZKLANKI CUKRU
    0,5 KG PORZECZEK


Porzeczkowa pyszność - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MASŁO ROZTOPIC I OSTUDZIĆ
    ŻÓŁTKA UBIĆ Z CUKREM AŻ MASA BEDZIE PUSZYSTA
    MĄKI WYMIESZAĆ ZE SOBĄ I PROSZKIEM DO PIECZENIA NASTĘPNIE DODAĆ DO UBITYCH JAJEK I WYMIESZAĆ. NA KONIEC DODAĆ ROZTOPIONE MASŁO I MLEKO.
    BIAŁKA UBIĆ Z 0.5 SZKLANKI CUKRU I WYMIESZAĆ Z PORZECZKAMI
    CISTO WYŁOŻYĆ NA BLASZKĘ I PIEC 15 MINUT W 200 STOPNIACH. NA PODPIECZONE CIASTO WYŁOŻYĆ MASĘ BEZOWĄ Z PORZECZKAMI I PIEC JESZCZE OKOŁO 20 MINUT SMACZNEGO

Komentarze

Podobne przepisy