1.olej, cukier, wodę , kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku i odstawić do ostygnięcia.
2.Do ostudzonej masy dodać mąkę , proszek ,sodę i żółtka ( wszystko wymieszać mikserem. Dodać ubite białka i jeszcze raz wymieszać ale łyżką.
3.Formę wysmarować tłuszczem i wylać ciasto
* Piec w temperaturze 180 stopni około 25 minut.
4.wykonanie masy ;
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym , dodawać po łyżce śmietany i delikatnie mieszać mikserem , wsypać śmietanę fiks i jeszcze raz wymieszać.
5.przekładanie ciasta;
Ciasto przeciąć na pół
* jedną warstwę posmarować dżemem porzeczkowym
* na dżem wyłożyć połowę masy
* przykryć drugim plackiem
* wierzch posmarować resztą masy
* na masę wyłożyć dżem
* Wierzch ciasta udekorować startą czekoladą lub zrobić esy floresy z rozpuszczonej białej czekolady.
Porady
Śmietana i margaryna musi mieć temperaturę pokojową , inaczej się zważy jak dodacie zimną z lodówki .
Komentarze