Moja mama wiele razy robiła to ciasto, wszyscy je uwielbiają. Ja zrobiłam je pierwszy raz, gdy przyszła moja teściowa. Była zachwycona. Ciasto idealne dla słodyczożerców :)
Ciasto porzeczkowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Olej, wodę, cukier i kakao ugotować i ostudzić.
Białka ubić z cukrem, dodając po jednym żółtku oraz zimną masę kakaową,miksować. Później dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Wszystko wymieszać łyżką i wylać na blachę wyłożoną papierem.
Piec ok 30 min w 180 stopniach.
2.Margarynę utrzeć z cukrem dodając ser, miksować.
Upieczone ciasto przekroić na pół. Na jedną część wyłożyć dżem porzeczkowy i masę serową. Na masę serową położyć drugą część ciasta.
3.Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i rozrobioną wcześniej w gorącej wodzie żelatynę. ( dodajemy już ostudzoną żelatynę do śmietany)
Komentarze