Ciasto porzeczkowiec przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Jajka ubić z cukrem do białości, dodać olej , mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia, mleko i dżem. Delikatnie wymieszać za pomocą miksera na wolnych obrotach. Wylać do blachy o wym. 24x36 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 45 minut w temp. 180 s C. Po 20 minutach pieczenia włączyć termoobieg. Wystudzić i przekroić na pół.
Wykonanie masy I : Jajka ubić z cukrem nad parą wodną. Ostudzić. Margarynę utrzeć na puch dodając po łyżce serek i utarte jajka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko w proszku. Pod koniec dodać letnią żelatynę. Masę wyłożyć na połowę ciasta nasączonego kawą, wyrównać i ułożyć biszkopty nasączone kawą.
Wykonanie masy II : Czekolady rozpuścić nad parą wodną z odrobiną mleka. Jajka ubić z cukrem nad parą wodną. Masło utrzeć dodając po łyżce czekoladę, jajka, zmniejszyć obroty i dodać kakao i rum. Połowę masy wyłożyć na biszkopty - przykryć drugą częścią ciasta- nasączyć kawą- wyłożyć resztę masy - wyrównać i posypać wiórkami czekolady i płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki. Smacznego :)
Komentarze