Porzeczkowiec z budyniem

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.

pyszny porzeczkowy placek, inaczej zwany panią walewską

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/2 szklanki cukru pudru
    200 g masła (mocno schłodzonego)
    spora szczypta soli

    beza:

    6 białek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    szczypta soli

    dżem porzeczkowy:

    3 szklanki czarnej porzeczki
    1 szklanka cukru
    sok z 1 cytryny

    krem budyniowy:

    2 budynie malinowe
    3 szklanki mleka
    6 łyżek cukru
    200 g miękkiego masła
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pani walewska Desery

Porzeczkowiec z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Składniki na kruche ciasto łączymy ze sobą:

    mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą,
    żółtka ucieramy z cukrem,
    schłodzone masło kroimy w kostkę

    Do mąki dodajemy masło, lekko ucieramy mikserem i dodajemy żółtka z cukrem. Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto dzielimy na 2 części. Przygotowujemy 2 blachy o wymiarach 25 cm x 30 cm, smarujemy je masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachy i małym wałkiem lub dłońmi dokładnie wyrównujemy.
  • 2. Oczyszczoną porzeczkę wsypujemy do rondla, zasypujemy cukrem, wlewamy sok cytrynowy i gotujemy ok 20 minut (musimy uważać, aby się nie przypaliło).
  • 3. Z białek i soli ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Na każde z ciast kładziemy dżem porzeczkowy i ubitą pianę. Placki wkładamy do piekarnika na 45 minut.

    Placki możemy piec jeden pod drugim przy funkcji termoobiegu lub każdy osobno (wtedy pianę z białek ubijamy przed samym pieczeniem - najpierw z 3 i później też z 3)
  • 4. 2 szklanki mleka gotujemy z dodatkiem cukru, a w pozostałej części mleka rozprowadzamy budyń. Dalej postępujemy tak jak jest to wskazane na opakowaniu. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch i partiami dodajemy do niego zimny budyń. Na koniec wlewamy sok cytrynowy i spirytus.
  • 5. na 1 zimny placek kładziemy masę budyniową i przykrywamy 2 plackiem. Ciasto chłodzimy w lodówce całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować