Słodki kajmak i krem budyniowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ale gdy połączymy je jeszcze z kwaskowatą porzeczkową pianką otrzymamy deser idealny, w sam na letnie upały.
Ciasto porzeczkowy bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Porzeczki umieść w rondlu, zasyp cukrem. Wstaw na ogień i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas przetrzyj je przez sito i odstaw do wystudzenia.
W formie (23x28cm) ułóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj kajmak. Na warstwie kajmaku ułóż kolejną warstwę herbatników. Następnie przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier i masło, całość zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami, obiema mąkami i wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszaj. Gotuj całość 2 minuty od zagotowania, masa zgęstnieje. Gorący krem wylej na herbatniki i wyrównaj. Na kremie ułóż ostatnią warstwę herbatników i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj porzeczkową piankę. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie zmiksuj ją z porzeczkowym musem. Ciurkiem wlej żelatynę, wymieszaj i wyłóż piankę na herbatniki. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia. Przed podaniem posyp je startą czekoladą i ozdób świeżą porzeczką.
Życzę smacznego!
Komentarze