Ciasto porzeczkowy bit

4.5 (168 ocen)

Słodki kajmak i krem budyniowy to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ale gdy połączymy je jeszcze z kwaskowatą porzeczkową pianką otrzymamy deser idealny, w sam na letnie upały.

Składniki:

  • • 500g herbatników,
    • 1 puszka kajmaku,
    • KREM BUDYNIOWY:
    • 3 szklanki mleka,
    • 4 jajka,
    • 140g cukru,
    • 1 cukier wanilinowy,
    • 4 łyżki mąki pszennej,
    • 4 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate),
    • 125g masła,
    • KREM PORZECZKOWY:
    • 250g porzeczek (czerwonych lub czarnych),
    • ½ szklanki cukru,
    • 15g żelatyny,
    • 400g śmietany kremówki,
    • 1-2 łyżki cukru pudru,
    • 1 tabliczka mlecznej czekolady,
    • Porzeczki do dekoracji,
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto porzeczkowy bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Porzeczki umieść w rondlu, zasyp cukrem. Wstaw na ogień i podgrzewaj do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas przetrzyj je przez sito i odstaw do wystudzenia.
    W formie (23x28cm) ułóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj kajmak. Na warstwie kajmaku ułóż kolejną warstwę herbatników. Następnie przygotuj krem budyniowy. Do garnka wlej 2 szklanki mleka, dodaj cukier i masło, całość zagotuj. Pozostałe mleko zmiksuj z jajkami, obiema mąkami i wlej na gotujące się mleko. Cały czas mieszaj. Gotuj całość 2 minuty od zagotowania, masa zgęstnieje. Gorący krem wylej na herbatniki i wyrównaj. Na kremie ułóż ostatnią warstwę herbatników i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj porzeczkową piankę. Żelatynę rozpuść w ¼ szklanki gorącej wody i wystudź. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Następnie zmiksuj ją z porzeczkowym musem. Ciurkiem wlej żelatynę, wymieszaj i wyłóż piankę na herbatniki. Ciasto odstaw do całkowitego stężenia. Przed podaniem posyp je startą czekoladą i ozdób świeżą porzeczką.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować