Porzeczkowy sernik

0 (0 ocen)

Lato to czas, by eksperymentować z owocami w deserach i ciastach! Tym razem wykonałam pyszne połączenie sernika i otrzeźwiającej, porzeczkowej śmietanki! Choć nie jest to sernik na zimno, rewelacyjnie smakuje w ciepłe, letnie dni:). POLECAM!!!!

Składniki:

  • Tortownica kwadratowa
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 150 gram masła,
    • 25 dag cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 olejek cytrynowy,
    • skórka starta z jednej cytryny,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia
    Porzeczkowa śmietanka:
    • 600 gram porzeczki czerwonej,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • cukier puder do smaku,
    • 2 łyżki cukru kryształu,
    • 4 kopiate łyżeczki żelatyny,
    • około 1/3 szklanki wody
    Dodatkowo:
    • porzeczka do posypania po wierzchu (około 1 szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Porzeczkowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
  • wyłożone ciasto 2. Gotowym ciastem wykładamy dno tortownicy kwadratowej.
  • dodanie piany do sera 3. SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy, dodając ser. Masę serową dokładnie miksujemy – około 10 minut. Pod koniec dajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz skórkę z cytryny i olejek cytrynowy.
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z przygotowaną masą serową.
  • przed pieczeniem 4. Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy. Z przestudzonego sernika zdejmujemy przyrumieniona skórkę (ale niekoniecznie) . Wierzch dekorujemy porzeczkową śmietanką oraz świeżymi owocami.
  • owoce przed podgrzewaniem 5. ŚMIETANKA PORZECZKOWA:Porzeczkę myjemy, osuszamy i przekładamy do garnka. Dodajemy do niej 2 łyżki cukru kryształu . Całość zagotowujemy by owoce zmiękły i puściły sok.
  • przecieranie 6. Gotową porzeczek przecieramy przez gęste sitko, by usunąć drobne pestki i skórki.
    W ten sposób uzyskałam 1 szklankę gęstego soku porzeczkowego, który pozostawiamy do ostygnięcia.
  • wylanie śmietanki na upieczony sernik 7. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i delikatnie studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy sok porzeczkowy. Całość miksujemy i słodzimy cukrem pudrem do smaku. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie wymieszaną śmietankę wylewamy na sernik. Na wierzch wykładamy dość gęsto świeże owoce porzeczki. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Gotowe kroimy na porcje i się częstujemy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Ser biały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować