Porzeczkowy serowiec

4.5 (140 ocen)

Uwielbiam to ciasto, jest kremowe, lekkie, słodkie, fajnie dopełnia je porzeczka, polecam, bo robi się je dość szybko

Składniki:

  • BISZKOPT:
    4 jajka,
    1 szklanka mąki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    4 łyżki oleju,
    2/3 szklanki cukru,
    ser twarogowy (z wiaderka) 650g,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    1 cukier waniliowy,
    160g margaryny,
    dżem porzeczkowy 1,5 słoiczka (o pojemności 200ml),
    gorzka czekolada 50g
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Porzeczkowy serowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Porzeczkowy serowiec 1. Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
  • Porzeczkowy serowiec 2. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
  • Porzeczkowy serowiec 3. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
  • Porzeczkowy serowiec 4.
    Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Porzeczkowy serowiec 5. W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej.
  • Porzeczkowy serowiec 6. Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej. Ciasto oprószamy tartą czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować