2 nieduże cukinie (ok. 1 kg)
bakłażan lub kabaczek
3-4 różnokolorowe papryki
duża cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
pół szklanki oleju do smażenia
szklanka wody
Potrawka warzywna a'la ratatuj. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w paski. Czosnek kroimy na drobniuteńkie kawałeczki. Wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Podsmażamy. Z papryki wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w paski i wrzucamy do podsamzonej cebuli. podsmazamy ok 5 min ciągle mieszając, zeby się nie przypaliło.
2.Bakłażan lub kabaczek myjemy i kroimy w półplasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy szklanką wody i gotujemy pod przykryciem ok. 5 min.
3.Cukinię myjemy i kroimy na plasterki. Wrzycamy do garnka i gotujemy do miękkości.
4.Po ugotowniu dodajemy pomidory i 2 łyżki przecieru. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu.
5.Danie jest gotowe. Można jest jako samodzielne danie, z dodatkiem ryżu lub makaronu, ale także jako dodatek do mięs. Smacznego.
Porady
Warzywa dodajemy od tego, które gotuje się najdłużej do tego, które gotują się najkrócej.
Komentarze