Potrawka z fasolki szparagowej

5 (146 ocen)

Tą potrawkę po raz pierwszy jadłam u teściowej. Od tej pory na stałe zagościła w moim domowym menu. Idealny dodatek 2 dania, bądź jako samodzielne danie.

Składniki:

  • ok.500g fasolki szparagowej
    2 marchewki
    2-3 cebule
    2 pomidory
    2 łyżki śmietany
    natka pietruszki,
    pęczek koperku
    przyprawy: sól, pieprz, zioła
Wystaw ocenę:

5 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Potrawka Dodatki

Potrawka z fasolki szparagowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę myjemy, odcinamy końcówki , przekrawamy na pół. Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  • 2. Pomidory kroimy w bardzo dużą kostkę, cebulę kroimy w drobne piórka, marchewkę myjemy i obieramy, kroimy w plasterki.
  • 3. W garnku przesmażamy cebulę na łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy marchew i pomidora. Smażymy tak około 5min. Dolewamy ok.05 szkl.wody i przyprawy.Dusimy do momentu,aż marchew zmięknie (gdy trzeba dolewamy w między czasie wody)
  • 4. Gdy marchew będzie miękka dodajemy ugotowaną wcześniej fasolkę posiekany koper i natkę pietruszki i dusimy ok 10 min. Dodajemy śmietanę i mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasolka szparagowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować