potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna i sycą potrawka dla 4 osób.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 500-600 g udek kurczaka - bez kości i skóry (można tez użyć piersi),
    1-2 marchewki,
    pietruszka,
    ćwierć selera korzeniowego lub 2-3 gałązki selera naciowego,
    mała cebula lub ćwierć pora,
    kilka łyżek kukurydzy,
    kilka łyżek groszku,
    opcjonalnie 2 małe ziemniaki,
    1/3 szklanki masła,
    1/3 szklanki mąki,
    3 szklanki bulionu,
    1/3 szklanki śmietanki kremówki (może być też 18%),
    sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do drobiu, natka pietruszki, tymianek
    płat ciasta francuskiego plus jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne Potrawka

Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim (pot pie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną masła. Mięso z udek pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, przesmażyć na złoto. Na maśle przesmażyć posiekaną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler. Po 5 minutach dodać mąkę, szybko wymieszać i zalać bulionem. Dodać mięso, doprawić i dusić około 20 minut, aż powstanie gęsty sos. Wrzucić groszek, kukurydzę i śmietankę, wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania, którego brzegi posmarować jajkiem. Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, nałożyć dokładnie na naczynie z klopsikami, przykleić do brzegów i zrobić małą dziurkę na środku ciasta (jego nadmiar odciąć i odłożyć do innego przepisu). Doprawić ciasto solą i pieprzem, posmarować jajkiem (lub śmietanką), zapiekać około 20 minut w temp 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Drób Kurczak Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować