Potrawka z królika lub zająca

4.5 (174 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem 59-letnią rencistką. Zajmuję się domem. Lubię przygotowywać ciekawe dania. Potrawkęgorąco polecam na świąteczny obiad.

Składniki:

  • ● 1 kg combra lub mięsa z udek królika albo zająca
    ● 10 dag wędzonego boczku
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 2 ziarenka czarnego pieprzu
    ● 2 dag mąki
    ● 4 dag smalcu
    ● cebula
    ● 2 ziarenka ziela angielskiego
    ● 150 ml śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z królika lub zająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z grubych
    błon, myjemy i osuszamy
    papierowym ręcznikiem. Kroimy w dużą kostkę, solimy i odstawiamy
    do lodówki na 1-2
    godziny. Cebulę obieramy, drobno
    siekamy. Boczek kroimy
    w cienkie plastry.
  • Potrawka z królika lub zająca 2. Mięso oprószamy mąką, wkładamy
    na roztopiony na patelni
    smalec i smażymy na dużym
    ogniu na złoty kolor. Następnie
    mięso wyjmujemy, a na pozostały
    na patelni tłuszcz wsypujemy
    cebulę i podduszamy.
  • 3. Mięso i boczek przekładamy
    do rondla, podlewamy wodą
    i wsypujemy przyprawy. Przykrywamy
    i dusimy do miękkości.
    Mięso wyjmujemy, a sos przecedzamy,
    zabielamy śmietaną
    i doprawiamy solą i pieprzem.

Porady

● Danie możemy podać z makaronem, kluskami lub ziemniakami. ● Doskonałym dodatkiem będą przygotowane na ciepło buraczki ze śmietaną lub surówka z pora i majonezu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować