Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami

4.49 (201 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mięso z królika jest nie tylko delikatne i bardzo smaczne, ale jest również bardzo zdrowe. Przygotowałam dziś potrawkę z królika z pieczarkami duszonymi ze śmietanką. Danie to przygotowuję bardzo często na różne okazje i zawsze wszystkim smakuje.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • tuszka królicza,
    200-300g pieczarek,
    1 cebula,
    kawałek pora,
    kawałek pietruszki,
    kawałek selera,
    ½ papryczki pepperoni,
    1 marchewka,
    ok. 1,5 lita wody ( w zależności jakiego mamy dużego królika),
    ok. 400 g śmietany 18%,
    2-3 łyżki mąki,
    olej do smażenia,
    2-3 ząbki czosnku,
    natka pietruszki do posypania,
    1 łyżka lubczyku,
    1 łyżeczka naturalnej Vegety,
    Sól, pieprz, słodka papryka, pieprz cayenne,
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z królika w śmietanie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pora, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce i grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.  Paprykę, cebule drobno kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy razem z posiekaną cebulką i papryką dusimy wszystko na wolnym ogniu około 1 1. Pora, selera, pietruszkę i marchewkę ścieramy na tarce i grubych oczkach lub kroimy w małą kostkę.
    Paprykę, cebule drobno kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki, podsmażamy razem z posiekaną cebulką i papryką dusimy wszystko na wolnym ogniu około 10 min co chwilę mieszając.
    Królika myjemy , porcjujemy , obtaczamy w mące i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Mięso przekładamy do dużego garnka , zalewamy wodą tak, aby nie wystawało poza nią, dodajemy jedną łyżeczkę Vegety oraz pora, selera, marchewkę. Całość gotujemy przez około 90 min wolnym ogniu - jeżeli był to dorosły królik gotowanie należy przedłużyć o około 30 minut .
    Następnie mięso wyciągamy, obieramy i kroimy. Odcedzamy warzywa, marchewkę kroimy. Wywar redukujemy (do takiej ilości ile potrzeba nam sosu). Do odcedzonego wywaru dodajemy śmietanę oraz czosnek i miksujemy przy pomocy blendera na gładką masę. Możemy jeszcze zagęścić sos łyżką mąki pszennej rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Do powstałego sosu dodajemy pokrojone mięso, marchewkę, uduszone pieczarki i wszystko dusimy jeszcze ok 15-20 min. Przyprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba, posypujemy natką pietruszki. Zagotowujemy jeszcze i gotowe. Smacznego!

Porady

Warzywa takie jak seler i pietruszka po odcedzeniu możemy zmiksować razem ze śmietaną. Nadaje się do wielokrotnego odgrzewania, więc możesz przygotować więcej na dwa dni. Gorąco polecam!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować