Potrawka z pieczonym królikiem, burakami i grzankami z masłem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealna na lekki obiad dla prawdziwych smakoszy mięsa z królika.Zapiekane buraki nadają sałatce słodkiego aromatu, zaś sycące grzanki z masłem wspaniale dopełniają całości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 udka z królika, 2 łyżki masła, 100 ml białego wina, tymianek (suszony lub świeży),
    2 ząbki czosnku, sól, pieprz biały
    3 średniej wielkości buraki, 50 ml oleju rzepakowego,
    kilka kromek czerstwego pieczywa,
    opcjonalnie- kilka łyżek oliwy virgin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Potrawka z pieczonym królikiem, burakami i grzankami z masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mięsa:
    Mięso dokładnie oczyść, przypraw tymiankiem i podsmaż na odrobinie oleju na złoty kolor. Gdy mięso się zarumieni całość zalej białym winem. Po 3 minutach całość przelej do worka do pieczenia. Dodaj masło (1 łyżka) i gnieciony czosnek. Piecz w temperaturze 190 stopni C przez 1 h i 15 minut. Upieczone mięso obierz i przełóż do miski łącznie z wywarem z woreczka.
    Przygotowanie buraków:
    W między czasie pieczenia królika obierz buraki i pokrój w średniej wielkości kawałki. Skrop olejem dokładnie wymieszaj i piecz w piekarniku 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
    Chleb pokrój na kawałki i podsmaż na maśle.
    Do mięsa dodaj buraki i grzanki, a następnie dokładnie wymieszaj.

Porady

Opcjonalnie do gotowej sałatki dodaj kilka kropel oliwy virgin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować