Potrawka curry z kurczakiem, pieczoną papryką, cebulą i ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy bulion warzywny. Paprykę przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, płuczemy i wykładamy na blaszce z papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp 220 st Celsjusza i zapiekamy ok. 25 min, po to aby skóra lekko zbrązowiała. Studzimy paprykę przez 15 minut a następnie obieramy ze skóry.
2.Mięso z kurczaka płuczemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy w cienkie plastry, a następnie przyprawiamy. Do miski wlewamy odrobinę oleju, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka, paprykę ostrą i czosnek granulowany. Mieszamy i dodajemy sporą ilość curry, imbiru i kurkumy, ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią przygotowanego wcześniej kurczaka.
3.Cebulę obieramy, przekrawamy na pół i kroimy w cienkie piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący tłuszcz wsypujemy cebulę. Żeby lepiej się zarumieniła, podsypujemy ją 1 łyżeczką cukru. Dobrze mieszamy.
4.Obraną wcześniej paprykę kroimy w plasterki i dodajemy do smażącego się kurczaka.
5.Dodajemy przyrumienioną cebulę, pokrojone na małe kawałki ananasa i chwilę dusimy. Wlewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy na patelni.
6.Do czystego bulionu wlewamy kurczaka z papryką, cebulą i ananasem. Całość jeszcze chwilę gotujemy. Przyprawiamy wszystko sosem sojowym, papryką ostrą i ewentualnie pokrojoną na drobną kostkę trawą cytrynową.
Jeżeli potrawka wydaje nam się zbyt rzadka, można ją lekko zagęścić, dodając 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej w 100 ml zimnej wody i wszystko zagotować.
Porady
Jeżeli chcemy, aby potrawka miała bardziej słodkawą nutę, można dolać do niej odrobinę syropu z ananasa.
Komentarze