Smaczny i niebanalny sposób na młode ziemniaczki. Dla odmiany - duszone w potrawce z pora, przyprawionej aromatycznymi korzeniami. Proste i szybkie danie na lekki obiad lub kolację. Polecam!
Składniki:
600 g niedużych, młodych ziemniaków
1 duży por (300g)
3 łyżeczki masła
1 szklanka śmietanki 12%
1/3 szklanki wody
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
sól do smaku
gałka muszkatołowa mielona do smaku
do przybrania - posiekana natka pietruszki, prażone ziarna słonecznika
2.Następnie wlać śmietankę i wodę, dołożyć oskrobane ziemniaki.
3.Dusić bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie, a płyn nieco odparuje (10 - 15 min). W czasie gotowania zawartość garnka dość często mieszać. Gotową potrawę doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową. Każdą porcję obficie posypać natką pietruszki i prażonym słonecznikiem.
Komentarze