Powidła śliwkowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Nie wyobrażam sobie piernika czy przekładańca bez domowego powidła. Uwielbiam je za smak i zapach - polecam z świeżym pieczywem i kubkiem mleka.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    1/2 kg cukru
    1/2 laski cynamonu
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, usunąć ogonki, przepołowić i wyjąć pestki. Przełożyć do garnka, dodać cynamon i połowę cukru, zalać wodą, wymieszać i gotować, aż puszczą sok. Trzymać na ogniu ok.1,5 godziny często mieszając, bo lubią przywierać do dna. Odstawić do wystudzenia. Wyjąć cynamon.
  • 2. Następnego dnia zagotować śliwki i gotować na małym ogniu około godziny, pamiętając o mieszaniu. Gdy śliwki zrobią się już wystarczająco gęste , dodać resztę cukru i wymieszać, aż całkowicie się rozpuści.Gotować jeszcze 10 minut mieszając.
  • 3. Gotowe powidła przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Owoce Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować