Powidła śliwkowe

4.49 (184 ocen)

  • 10 min

Super do ciasta, naleśników lub do kanapek:)

  • 10 min

Składniki:

  • - 2 kg śliwek
    - około pół kilo cukru
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Powidła śliwkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki dzielę na części, wyciągam pestki i wrzucam do garnka. Zasypuję cukrem i gotuje do momentu, aż nie spłynie nic z łyżki. Można oczywiści dodać cukier żelujący albo żelfix ale wtedy wychodzi dżem a nie powidła. Z podanej ilości owoców wychodzi około 3 słoików.( takich tradycyjnych do dżemu), Słoiki pasteryzujemy około 15 min.

Porady

Jak ktoś lubi bardziej słodkie to oczywiście proponuję dodać więcej cukru.U mnie w domu je się produkty niskosłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (160 ocen)

Powidła śliwkowe

To może cię zainteresować