Powidła śliwkowe z cynamonem i imbirową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą chłodną wodą, a następnie usuwamy z nich pestki.
Na małym ogniu stawiamy rondel i wsypujemy śliwki.Doprowadzamy powoli do zagotowania, kilkakrotnie w tym czasie mieszając.
Pozostawiamy na ogniu (ciągle małym) na blisko 2 godziny. Gotujemy je pod przykryciem i co jakiś czas mieszamy.
2.Pod koniec gotowania, gdy już śliwki ściemnieją, dodajemy cukier (jeśli śliwki są wystarczająco słodkie, cukier można całkowicie pominąć lub dać go mniej). Dodajemy cynamon i starty imbir. Powidła przekładamy do wyparzonych słoiczków, od razu zakręcamy i ustawiamy dnem do góry na desce przykrytej kuchennym ręcznikiem. Pozostawiamy w tej pozycji do wystygnięcia, najczęściej na całą noc.
3.Powidła śliwkowe to nie tylko śniadania na słodko czy dodatek do ciast. To również baza pod pyszne kanapki. Powidła śliwkowe bardzo dobrze komponują się ze świeżymi owocami (figi, gruszki), z serami pleśniowymi i z zielonymi dodatkami (rukola, roszponka).
Komentarze