Powidła z papryki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To ciekawy przepis na rzadko spotykane, oryginalne i bardzo smaczne powidła. Kto raz ich spróbuje, będzie je robił każdej jesieni.

Składniki:

  • ● 1 kg czerwonej papryki (tzw. pomidorowej)
    ● 2 cytryny
    ● ok. 1 kg cukru

Powidła z papryki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę myjemy, usuwamy
    szypułki i gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy na
    mniejsze kawałki.
  • 2. Kawałki papryki przepuszczamy
    przez maszynkę
    do mięsa. Dodajemy cukier
    (tyle, ile waży zmielona papryka)
    i 10 minut smażymy
    na małym ogniu, cały czas
    mieszając.
  • 3. Do masy paprykowej dodajemy
    sok i skórkę startą
    z dwóch cytryn. Nadal gotujemy
    na małym ogniu, mieszając,
    aż powidła odparują
    i dobrze zgęstnieją. Gorące
    przekładamy do słoików. Zakręcamy
    i pasteryzujemy
    20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Komentarze

Podobne przepisy