Powidlaczek- szybie korzenne ciasto z powidłami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Powidlaczek to bardzo proste ciasto do którego wykonania wystarczy mieć składniki i ... widelec lub łyżkę do wymieszania. Ciasto jest szybkie, proste w wykonaniu i nie za słodkie. Powidła dodane do ciasta sprawiają, że ciasto jest miękkie i na długo zachowuje swoją świeżość.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. oleju
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można użyć kawy zbożowej)
    szczypta soli
    Do przełożenia:
    1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Powidlaczek- szybie korzenne ciasto z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mokre składniki mieszamy w jednej misce. Do drugiej miski przesiewamy składniki suche. Suche składniki przesiewamy do 1 miski i mieszamy łyżką/widelcem. Ciasto przelewamy do formy w kształcie keksówki o wymiarach 11x22 cm (lub o zbliżonych). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopniach i pieczemy ok. 50 min. Ostudzone ciasto kroimy na 2 części i przekładamy je pozostałymi powidłami ze słoiczka.

Porady

Przed podaniem ciasto możemy polać ulubioną polewą, lukrem lub posypać odrobiną cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (145 ocen)

Ciasto korzenne z powidłami

To może cię zainteresować