powidlak z gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Łatwe do zrobienia ciasto, smakiem raczej odpowiadające każdemu, zwyczajne, proste "jak u babci". Ciekawy w tym przepisie jest dodatek dużej ilości powideł śliwkowych, które nadają mu nie tylko wyraźnego smaku ale też wilgotności. Takie ciasto jest idealne na środek tygodnia do popołudniowej herbat

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *foremka 14*25 cm
    Składniki:
    5 jajek
    2,5 szklanki mąki
    słoiczek powideł śliwkowych (mój miał 280 gram)
    1 kopiata łyżka kakao
    szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    2-3 gruszki
    100 g mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka
    wiórki czekoladowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Powidlak z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z solą a kiedy piana będzie sztywna dodawać po trochę cukru. Następnie dodać żółtka. Kiedy masa będzie puszysta i gęsta dodawać po trochę powideł. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i kakao, przesiać. Dodawać po łyżce do masy jajecznej na zmianę z olejem. Gruszki obrać i pokroić w ćwiartki. Połowę ciasta wyłożyć do wyłożonej papierem blaszki i ułożyć połowę gruszek. Przykryć resztą ciasta i rozłożyć pozostałe gruszki, docisnąć. Piec w 180*C przez około godzinę.
  • 2. Wystudzić na kratce. Czekoladę z mlekiem rozpuścić nad parą, polać ciasto o posypać wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować