Pożywna zupa drwali

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest aromatyczna, gęsta i pożywna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Wspaniale rozgrzewa i zaspokaja największy głód.

Składniki:

  • 1 szklanka drobnej fasoli
    2 ząbki czosnku
    szklanka pęczaku
    10 dag kiełbasy
    50 dag gotowanego mięsa
    1 cebula
    2 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    łyżeczka curry
    pieprz
    sól
    majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pożywna zupa drwali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę i pęczak oddzielnie zalewamy 2 litrami wody i odstawiamy do napęcznienia, najlepiej na noc – wtedy szybciej się ugotuje.
  • 2. Następnego dnia oddzielnie gotujemy fasolę i pęczak. Pęczak odcedzamy i dodajemy do fasoli z wodą, w której się gotowała.
  • Pożywna zupa drwali 3. Mięso kroimy w kawałki jak na gulasz, kiełbasę w kostkę i podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulą. Łączymy mięso z fasolą i pęczakiem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku przyprawami i zagotowujemy. Zupę można oczywiście rozrzedzić rosołem, ale o wiele lepiej smakuje wtedy, gdy jest gęsta jak gulasz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Fasola Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować