Płonący tort dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm.
Piec około 50-60minut w temp. 180-190st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
2.Dynię pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować około 15minut. Następnie odcedzić i ostudzić, po czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta.
3.W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać aż masa stanie się sztywna. Pianę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, tworząc fantazyjne esy floresy. Całość podgrzewać palnikiem do creme brulee, aż beza stanie się odrobinę brązowa.
Komentarze