Placki ziemniaczane z kalafiorem i pieskiem są pyszną alternatywą dla małych niejadków.
30 min
Składniki:
500g ziemniaków
250g kalafiora
1 nieduża cebulka szalotka
1 łyżka mąki
sól
pieprz
oregano suszone
jako
Piesek Leszek:
plasterek sera topionego tostowego
plasterek sera topionego np. gouda ważne by był jasny
oliwka czarna
pomidor
Placuszki z pieskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podgotować na al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimnego rozdrobnić widelcem.
2.Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Odcedzić lekko na sicie.
3.Cebulę drobniutko posiekać.
4.Połączyć ze sobą ziemniaki, kalafior, cebulkę, mąkę i jajko. Dosmaczyć solą, pieprzem i oregano. Smażyć placki z obu stron na oleju.
5.Z plasterka serka tostowego wyciąć koło. Za pomocą małego koreczka zrobić w nim 3 otworki, z których wykroić uszy i ogon pieska. Z pozostałych kawałków zrobić głowę, a z jaśniejszego plasterka sera zrobić pyszczek. Nos i oczy wyciąć z oliwki, a buźkę z pomidorka
6.Na ciepły placek ziemniaczany ułożyć pieska, poczekać, aż się troszkę roztopi i zmięknie. Podawać.
Porady
W otworkach wyciętych na brzuszku pieska można zrobić kleksy z uwielbianego przez dzieci ketchupu lub śmietany.
Komentarze