Placuszki z pieskiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Placki ziemniaczane z kalafiorem i pieskiem są pyszną alternatywą dla małych niejadków.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g ziemniaków
    250g kalafiora
    1 nieduża cebulka szalotka
    1 łyżka mąki
    sól
    pieprz
    oregano suszone
    jako
    Piesek Leszek:
    plasterek sera topionego tostowego
    plasterek sera topionego np. gouda ważne by był jasny
    oliwka czarna
    pomidor
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki z pieskiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora podgotować na al dente w osolonej wodzie. Dokładnie odcedzić i wystudzić. Zimnego rozdrobnić widelcem.
  • 2. Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o grubym oczku. Odcedzić lekko na sicie.
  • 3. Cebulę drobniutko posiekać.
  • 4. Połączyć ze sobą ziemniaki, kalafior, cebulkę, mąkę i jajko. Dosmaczyć solą, pieprzem i oregano. Smażyć placki z obu stron na oleju.
  • 5. Z plasterka serka tostowego wyciąć koło. Za pomocą małego koreczka zrobić w nim 3 otworki, z których wykroić uszy i ogon pieska. Z pozostałych kawałków zrobić głowę, a z jaśniejszego plasterka sera zrobić pyszczek. Nos i oczy wyciąć z oliwki, a buźkę z pomidorka
  • 6. Na ciepły placek ziemniaczany ułożyć pieska, poczekać, aż się troszkę roztopi i zmięknie. Podawać.

Porady

W otworkach wyciętych na brzuszku pieska można zrobić kleksy z uwielbianego przez dzieci ketchupu lub śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować