Prosty,smaczny i sycący, świetna alternatywa dla klasycznej pizzy.
Składniki:
na ciasto:
500 g maki pszennej
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
80 ml ciepłego mleka
250 ml letniej wody
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
na farsz cebulowy
4 duże czerwone cebule
4 białe cebule
1 pęczek cebuli dymki
1/2 pęczka posiekanego koperku
150 g pokrojonego w kostkę boczku
200 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
50 g startego sera żółtego
kminek
pieprz
Placek cebulowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,wymieszać z pogrzanym mlekiem i odstawić na kilka minut,aż zaczyn zacznie pracować.
Mąkę z solą przesiać na stolnicę,uformować wgłębienie i energicznie wlać w nie drożdżowy zaczyn,wyrabiać ciasto stopniowo dodając oliwę i wodę.
Odstawić w ciepłe miejsce na mniej ,więcej 1 godzinę,aż ciasto podwoi objętość.
2.Cebulę czerwoną i białą pokroić w krążki i zeszklić na oleju,boczek pokroić w kostkę i usmażyć na złoty kolor,następnie boczek i cebulą razem wymieszać w misce i odstawić do ostygnięcia.
Jajka roztrzepać,szer zetrzeć na tarce,
Do cebuli i boczku dodać dodać śmietanę,roztrzepane jajka,ser żółty oraz przyprawy i dokładnie wymieszać.
3.Blachę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłożyć pergaminem i posypać mąką,ciasto delikatnie ,przełożyć na blachę,odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Masę cebulową równomiernie rozłożyć na ciasto posypać posiekaną cebulą dymka i koperkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 30-35 minut.
Komentarze