Placek gruszkowy z kruszonką

4.5 (151 ocen)

  • 60 min

Jego sekret tkwi w niezwykle delikatnym kruchym cieście, na którym rozsmarowuje się mus gruszkowy. Dopełnieniem całości są cienkie plasterki gruszki rozłożone na musie i obsypane kruszonką!

  • 60 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    150 g mąki pszennej
    100 g mąki ziemniaczanej
    150 g masła
    50 g cukru
    1 jajko

    Mus gruszkowy:
    3 gruszki
    2 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    50- 100 ml wody

    Dodatkowo:
    3 gruszki
    50 g masła
    50 g cukru

    Kruszonka:
    100 g mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g masła
    2 łyżki cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Placek gruszkowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus gruszkowy: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki. Włożyć do garnuszka podlać 50 ml wody, wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż kawałeczki gruszki rozgotują się do konsystencji musu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Kruche ciasto: do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
    Prostokątna formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić dno formy. Spód ciasta ponakłówać delikatnie widelcem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
    Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut na blado złoty kolor.
  • 3. W międzyczasie pozostałe gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i mieszać ok. 2 minut do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić gruszki i smażyć kilka minut - nie dopuszczając do ich rozpadnięcia!
  • 4. Kruszonka: Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Palcami rozcierać masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.
  • 5. Na podpieczonym spodzie rozsmarować mus gruszkowy, ułożyć plasterki gruszki, na wierzch rozsypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Gruszkowy sernik z kruszonką

To może cię zainteresować