Jego sekret tkwi w niezwykle delikatnym kruchym cieście, na którym rozsmarowuje się mus gruszkowy. Dopełnieniem całości są cienkie plasterki gruszki rozłożone na musie i obsypane kruszonką!
60 min
Składniki:
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
50 g cukru
1 jajko
Mus gruszkowy:
3 gruszki
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50- 100 ml wody
Dodatkowo:
3 gruszki
50 g masła
50 g cukru
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
2 łyżki cukru waniliowego
Placek gruszkowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mus gruszkowy: gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałeczki. Włożyć do garnuszka podlać 50 ml wody, wsypać cukier i cukier waniliowy. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż kawałeczki gruszki rozgotują się do konsystencji musu. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
2.Kruche ciasto: do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło oraz jajko. Szybko zagnieść ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Prostokątna formę wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić dno formy. Spód ciasta ponakłówać delikatnie widelcem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut na blado złoty kolor.
3.W międzyczasie pozostałe gruszki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i mieszać ok. 2 minut do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić gruszki i smażyć kilka minut - nie dopuszczając do ich rozpadnięcia!
4.Kruszonka: Do miski przesiać obie mąki, dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło. Palcami rozcierać masło z resztą składników, aż powstanie kruszonka.
5.Na podpieczonym spodzie rozsmarować mus gruszkowy, ułożyć plasterki gruszki, na wierzch rozsypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut na złoty kolor.
Komentarze