Może to nie jest jakiś wyszukany przepis ale taki swojski, domowy.. pachnący latem i wspomnieniami.. Piękę go przez cały rok.. w lecie ze świeżych owoców a w zimie z mrożonych.. Szybko znika ze stołu!
Placek drożdżowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru oraz części ciepłego mleka (powinien mieć gęstość ciasta na naleśniki). Żółtka utrzeć z cukrem, tłuszcz stopić, mąkę ogrzać. Wyrośnięty rozczyn wlać do ogrzanej i przesianej mąki, dodać utarte żółtka. Wyrabiać ciasto, dodając jeszcze mleka dla otrzymania odpowiedniej gęstości. Po połączeniu wszystkich składników dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie błyszczeć. Pozostawić do wyrośnięcia.
2.Po otrzymaniu dwukrotnie większej objętości ciasta wyjąć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować placek i uformować w kształcie blachy, przenieść na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Powierzchnię placka posmarować rozmąconym jajem i gęsto ułożyć umyte przepołowione śliwki (skórką do ciasta). Postawić do powtórnego wyrośnięcia, nakryć.
3.Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec. Po 20 minutach należy zajrzeć do piekarnika i skontrolować proces pieczenia. Jeśli pieczenie przebiega prawidłowo (ciasto nie pali się i nie wylewa z formy) pozostawia się je w piekarniku jeszcze przez 30-40 minut. Śliwki z wierzchu można posypać kruszonką lub — po upieczeniu — cukrem pudrem.
Komentarze