placek drożdżowy ze śliwkami

4.5 (169 ocen)

  • Średni

Może to nie jest jakiś wyszukany przepis ale taki swojski, domowy.. pachnący latem i wspomnieniami.. Piękę go przez cały rok.. w lecie ze świeżych owoców a w zimie z mrożonych.. Szybko znika ze stołu!

  • Średni

Składniki:

  • - mąka (tortowa lub krupczatka): 50 dekagramów
    - cukier biały kryształ: 15 dekagramów
    - Tłuszcz (margaryna "Mleczna" lub "Palma"): 15 dekagramów
    - drożdże: 10 dekagramów
    - żółtka surowe: 4 sztuki
    - mleko: 1 szklanka
    - śliwki węgierki (można użyć śliwek mrożonych): 1 kilogram
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - cukier puder (opcjonalnie - do posypania ciasta): 3 dekagramy
    - Tłuszcz (do wysmarowania formy): 2 dekagramy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować rozczyn z drożdży, łyżki mąki i łyżki cukru oraz części ciepłego mleka (powinien mieć gęstość ciasta na naleśniki). Żółtka utrzeć z cukrem, tłuszcz stopić, mąkę ogrzać. Wyrośnięty rozczyn wlać do ogrzanej i przesianej mąki, dodać utarte żółtka. Wyrabiać ciasto, dodając jeszcze mleka dla otrzymania odpowiedniej gęstości. Po połączeniu wszystkich składników dodać stopiony tłuszcz i wyrabiać ciasto tak długo, aż przestanie błyszczeć. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Po otrzymaniu dwukrotnie większej objętości ciasta wyjąć je na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować placek i uformować w kształcie blachy, przenieść na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką. Powierzchnię placka posmarować rozmąconym jajem i gęsto ułożyć umyte przepołowione śliwki (skórką do ciasta). Postawić do powtórnego wyrośnięcia, nakryć.
  • placek drożdżowy ze śliwkami 3. Wyrośnięte ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i piec. Po 20 minutach należy zajrzeć do piekarnika i skontrolować proces pieczenia. Jeśli pieczenie przebiega prawidłowo (ciasto nie pali się i nie wylewa z formy) pozostawia się je w piekarniku jeszcze przez 30-40 minut. Śliwki z wierzchu można posypać kruszonką lub — po upieczeniu — cukrem pudrem.

    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować