Ciasto:
500 g mąki
40 g drożdży
200 ml mleka
sól
2 jajka
3 żółtka
100 g cukru
150 g masła
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
1 kg śliwek
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki
100 g cukru pudru
100 g masła
ćwierć łyżeczki cukru wailinowego lub cynamonu
Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem. Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15 min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-35 min
Komentarze