Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką

5 (169 ocen)

  • 2 godz.

...

  • 2 godz.

Składniki:


  • Ciasto:
    500 g mąki
    40 g drożdży
    200 ml mleka
    sól
    2 jajka
    3 żółtka
    100 g cukru
    150 g masła
    skórka starta z 1 sparzonej cytryny
    1 kg śliwek
    1 łyżeczka cynamonu
    Kruszonka:
    150 g mąki
    100 g cukru pudru
    100 g masła
    ćwierć łyżeczki cukru wailinowego lub cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlać letnie mleko ,wsypać 100 g mąki ,szczyptę soli i wymieszać ,tak by nie było grudek. Przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubić z cukrem na puszystą masę i połączyć ją z wyrośniętym rozczynem. Dodać resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiać ręką około 15 min. Wlać letnie roztopione masło i wyrabiać ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Włożyć je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu ułożyć-skórkami do ciasta- połówki opłukanych śliwek i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotować kruszonkę : zimne masło posiekać w mące i cukrze pudrze i rękami ugnieść kruszące się ciasto. Rozkruszyć je równomiernie nad śliwkami. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 30-35 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować