Placek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
2.NADZIENIE:
Puree z dyni wymieszać z śmietanami, cukrem, jajkami i przyprawami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, podwyższając brzegi i zostawiając trochę na wierzch. Ciasto nakłuć widelcem a następnie podpiec ok. 7-8 minut w 190 stopniach.
3.Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową. Wstawić ponownie do piekarnika.
Z reszty ciasta powycinać ozdobne kształty. Poukładać je na masie dyniowej po ok. 10 minutach pieczenia. Piec dodatkowo ok. 25-30 minut.
Komentarze