Placek dyniowy

4.49 (200 ocen)

Ciasto bardzo proste w przygotowaniu, a kluczową rolę odgrywa tu odpowiednie doprawienie nadzienia, żeby dyniowy mus nie wyszedł zbyt mdły.

Składniki:

  • Blacha 20 cm x 30 cm:

    KRUCHE CIASTO:

    1 i 1/2 szklanki* mąki pszennej
    150 g zimnego masła
    2 żółtka
    pół szklanki cukru
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    1 niepełna szklanka puree z dyni
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
    100 ml śmietanki kremówki
    2 jajka
    3-4 łyżki cukru
    przyprawy: po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, 1 płaska łyżeczka cynamonu

    *szklanka o pojemności 250 ml
Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Placek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KRUCHE CIASTO:
    Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane zimne masło, cukier, proszek do pieczenia i wbić żółtka. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
  • 2. NADZIENIE:
    Puree z dyni wymieszać z śmietanami, cukrem, jajkami i przyprawami.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wylepić kruchym ciastem, podwyższając brzegi i zostawiając trochę na wierzch. Ciasto nakłuć widelcem a następnie podpiec ok. 7-8 minut w 190 stopniach.
  • 3. Na podpieczone ciasto wylać masę dyniową. Wstawić ponownie do piekarnika.
    Z reszty ciasta powycinać ozdobne kształty. Poukładać je na masie dyniowej po ok. 10 minutach pieczenia. Piec dodatkowo ok. 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Dynia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować