Placek kokosowo-makowy na białkach

4.51 (150 ocen)

Pyszny, słodki placek, do którego używamy samych białek.

Składniki:

  • Placek:
    6 białek,
    15 dag cukru,
    15 dag suchego maku,
    15 dag wiórek kokosowych,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,

    Masa budyniowa:
    1/2 l mleka,
    3 łyżki mąki pszennej,
    1 łyżka maki ziemniaczanej,
    1 cukier waniliowy,

    kostka margaryny,
    3 łyżki cukru pudru,
    3 żółtka,

    Dodatkowo:
    1 łyżka kakao,
    herbatniki pełnoziarniste,
    wódka
    wiórki

    Polewa:
    1/2 kostki margaryny,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyżki kakao,
    2 łyżki gorącej wody


Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek kokosowo-makowy na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Placek:
    Białka ubić, następnie ubić z cukrem, dodać wymieszany z wiórkami i proszkiem mak i połączyć z pianą. Wylać do blaszki o wymiarach: 21x36. Piec w tem. 180 stopni przez ok. 30 minut.
  • 2. Masa budyniowa:
    Mąki i cukier waniliowy wymieszać w pół szklance mleka. Resztę mleka zagotować, następnie przetrzeć przez sito wymieszane z mąki i dodać do mleka, zagotować, cały czas mieszając, aż masa będzie sztywna. Potem rozkręcić margarynę z cukrem i żółtkami. Następnie dodać stopniowo budyń i rozkręcić.
  • 3. Wykończenie:
    Na placek kładziemy połowę masy budyniowej, następnie zamoczone w wódce herbatniki. Potem drugą połowę masy mieszamy z łyżką kakao i wykładamy na herbatniki. Przykrywamy herbatnikami namoczonymi w wódce.
  • 4. Polewa:
    Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, kakao i wodę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników i rozpuszczenia cukru. Odstawiamy z palnika cały czas mieszając. Gdy zacznie gęstnieć polewamy na ciasto. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować