Blat z mlekiem kokosowym:
2 ¾ szklanki mąki
1 ¼ szklanki mleka kokosowego
¾ szklanki cukru
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki stopionego masła
Blat z wiórkami kokosowymi:
3 białka
½ szklanki cukru pudru
12 dag wiórek kokosowych
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżka kakao
Masa jogurtowa:
35 dag serka mascarpone
1 duży jogurt ( tutaj Zott)
1 płaska łyżka żelatyny
odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo marmolada kwaśna i bardzo gęsta do posmarowania ciasta kokosowego
polewa czekoladowa
kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta
Placek kokosowy przekładany kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W połowie mleka kokosowego rozpuść cukier
2. Makę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia, wlej drugą połowę mleka kokosowego i wymieszaj mikserem
3. Rozbełtaj dobrze jajka
4. Do mleka z mąką dolej mleko z cukrem, wymieszaj mikserem, dodaj pozostałą mąkę i znowu mieszaj mikserem
5. Roztop masło
6. Do masy wlej jajka , rozmieszaj mikserem , następnie dodaj roztopiona masło oraz rozmieszaj.
7. Przygotowane ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ciasto do suchego patyczka( ok. 30 minut w temperaturze 170 *C ).
8. Ubij sztywną pianę
9. Pod koniec ubijania dodaj cukier
10. Delikatnie mieszając dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i kakao
11. Blat kokosowy upiecz w takiej samej formie (do suchego patyczka- ok. 15 minut 170*C)
12. Przygotuj krem jogurtowy: w misce rozmieszaj serek mascarpone z jogurtem, dodaj cukier oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę – rozdziel na dwie części i odstaw do lekkiego krzepnięcia.
13. Upieczone i wychłodzone ciasto kokosowe przekrój na dwie części
14. Każdą z części ciasta posmaruj bardzo cienko dżemem
15. Na jednej części rozłóż równo ½ kremu jogurtowego
16. Przykryj krem blatem kokosowym, następnie rozłóż drugą część kremu jogurtowego
17. Przykryj drugą częścią ciasta kokosowego dżemem w stronę kremu
18. Przyciśnij lekko ciasto i włóż do lodówki dla całkowitego stężenia kremu
19. Przygotuj polewę czekoladową i rozsmaruj na cieście
20. Posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.
Komentarze