Placek kokosowy przekładany kremem jogurtowym

4.5 (173 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto z wspaniałym kremem

  • 2 godz.

Składniki:

  • Blat z mlekiem kokosowym:
    2 ¾ szklanki mąki
    1 ¼ szklanki mleka kokosowego
    ¾ szklanki cukru
    3 jajka
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ szklanki stopionego masła

    Blat z wiórkami kokosowymi:
    3 białka
    ½ szklanki cukru pudru
    12 dag wiórek kokosowych
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżka kakao


    Masa jogurtowa:
    35 dag serka mascarpone
    1 duży jogurt ( tutaj Zott)
    1 płaska łyżka żelatyny
    odrobina wody do rozpuszczenia żelatyny
    4 łyżki cukru pudru

    dodatkowo marmolada kwaśna i bardzo gęsta do posmarowania ciasta kokosowego
    polewa czekoladowa
    kilka łyżek wiórków kokosowych do posypania ciasta

    forma do pieczenia keksówka (12x27cm)
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Placek kokosowy przekładany kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W połowie mleka kokosowego rozpuść cukier
    2. Makę rozmieszaj z proszkiem do pieczenia, wlej drugą połowę mleka kokosowego i wymieszaj mikserem
    3. Rozbełtaj dobrze jajka
    4. Do mleka z mąką dolej mleko z cukrem, wymieszaj mikserem, dodaj pozostałą mąkę i znowu mieszaj mikserem
    5. Roztop masło
    6. Do masy wlej jajka , rozmieszaj mikserem , następnie dodaj roztopiona masło oraz rozmieszaj.
    7. Przygotowane ciasto wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piecz ciasto do suchego patyczka( ok. 30 minut w temperaturze 170 *C ).
    8. Ubij sztywną pianę
    9. Pod koniec ubijania dodaj cukier
    10. Delikatnie mieszając dodaj wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną i kakao
    11. Blat kokosowy upiecz w takiej samej formie (do suchego patyczka- ok. 15 minut 170*C)
    12. Przygotuj krem jogurtowy: w misce rozmieszaj serek mascarpone z jogurtem, dodaj cukier oraz rozpuszczoną w wodzie żelatynę – rozdziel na dwie części i odstaw do lekkiego krzepnięcia.
    13. Upieczone i wychłodzone ciasto kokosowe przekrój na dwie części
    14. Każdą z części ciasta posmaruj bardzo cienko dżemem
    15. Na jednej części rozłóż równo ½ kremu jogurtowego
    16. Przykryj krem blatem kokosowym, następnie rozłóż drugą część kremu jogurtowego
    17. Przykryj drugą częścią ciasta kokosowego dżemem w stronę kremu
    18. Przyciśnij lekko ciasto i włóż do lodówki dla całkowitego stężenia kremu
    19. Przygotuj polewę czekoladową i rozsmaruj na cieście
    20. Posyp wierzch ciasta wiórkami kokosowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować