Placek kawowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubujając dodawać po jednym zółtku i po łyżce oleju. Na koniec dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz kawą. Ciasto wylać na blachę i piec ok. 30 min w temp. 190 st. C. Upieczone ciasto podzielić na 2 części.
2.Masa - mleko, śmietanę i roztrzepane jajka wymieszać, a następnie mieszając od czasu do czasu zagotować. Gdy wytworzy się serek zdjąć z ognia, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Margarynę z masłem utrzeć wraz cukrem i połaczyć z powstałym serem. Wszystko razem utrzeć. Masę serową podzielić na dwie części. Do pierwszej dać pokrojone ananasy, do drugiej truskawki. Drugą masę zmiksować.
3.Na pierwszy biszkopt dać masę ananasową i przykryć drugim. Następnie dać masę truskawkową. Na masę rozłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką.
Komentarze