Placek kawowo-owocowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczny, lekki placek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    szklanka cukru
    cukier waniliowy
    szklanka oleju
    szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kawy mielonej

    Masa:
    litr mleka
    330g śmietany 18%
    3 jajka
    250g masło + margaryna (po polowie)
    1/2 szklanki cukru
    puszka ananasów
    szklanka truskawek (mogą być mrożone)

    Składniki dodatkowe:
    2 galaretki czerwone
    maliny (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek kawowo-owocowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt - białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubujając dodawać po jednym zółtku i po łyżce oleju. Na koniec dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem oraz kawą. Ciasto wylać na blachę i piec ok. 30 min w temp. 190 st. C. Upieczone ciasto podzielić na 2 części.
  • 2. Masa - mleko, śmietanę i roztrzepane jajka wymieszać, a następnie mieszając od czasu do czasu zagotować. Gdy wytworzy się serek zdjąć z ognia, odcedzić i pozostawić do wystygnięcia. Margarynę z masłem utrzeć wraz cukrem i połaczyć z powstałym serem. Wszystko razem utrzeć. Masę serową podzielić na dwie części. Do pierwszej dać pokrojone ananasy, do drugiej truskawki. Drugą masę zmiksować.
  • 3. Na pierwszy biszkopt dać masę ananasową i przykryć drugim. Następnie dać masę truskawkową. Na masę rozłożyć maliny, zalać tężejącą galaretką.

Porady

Dobór owoców wg uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Placek kawowo-jogurtowy

To może cię zainteresować