Placek krabowo-szpinakowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetnie smakuje na ciepło, jak i na zimno.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    - kostka margaryny do pieczenia
    - 3 szklanki mąki
    - 2 jajka
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia
    Warstwa szpinakowo-marchewkowa:
    - 2 opakowania mrożonych liści szpinaku
    - 1 kg marchewki
    - 100 gramów masła
    - 1 łyżeczka soli
    - 0/5 łyżeczki pieprzu
    - szklanka wody
    Warstwa śmietanowo-krabowa:
    - 2 opakowania mrożonych paluszków krabowych (surimi krabowe)
    - 700 gramów śmietany 12 %
    - 15 gramów suszonego koperku
    - 1 łyżeczka soli
    - 0/5 łyżeczki pieprzu
    - 1 łyżeczka przyprawy do ryb
    - szklanka wody
    - 3/4 szklanki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Placek krabowo-szpinakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:
    Mąkę wymieszać z zimną margaryną. Dodać jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki. Następnie wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć dno dużej brytfanki. Zapiec w 220 stopniach do momentu, aż wierzch ciasta stanie się rumiany.
  • 2. Warstwa szpinakowo-marchewkowa:
    50 gramów masła rozpuścić na patelni dodać szpinak, przyprawić pieprzem i solą i dusić, aż liście szpinaku staną się miękkie. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Do garnka włożyć pozostałą część masła, wsypać marchewkę, dodać wodę i dusić do momentu, aż cała woda wyparuje. 1/3 uduszonej marchewki dodać do szpinaku i wymieszać. Szpinak wymieszany z marchewką wyłożyć na upieczone kruche ciasto. Na szpinak wyłożyć pozostałą część marchewki.
  • 3. Warstwa śmietanowo-krabowa:
    Śmietanę wylać na dużą patelnię, dodać koperek, przyprawę do ryb, sól, pieprz i zagotować. Każdy paluszek krabowy przekroić na 4 części i dodać do sosu śmietanowego. Mąkę wymieszać z wodą na jednolitą masę i dodać do sosu śmietanowego. Gotować do momentu, aż całość zgęstnieje. Gotową masę wylać na szpinak i marchewkę. Całość zapiec w 220 stopniach przez godzinę.

Porady

Jeśli masz żółty ser to całość placka możesz posypać startym serem i dopiero całość zapiec.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krab Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować