Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami w karmelu

0 (0 ocen)

Aromatyczny, imbirowy placek z dodatkiem bułki tartej. Ciasto ładnie prezentuje się dzięki rajskim jabłuszkom. Karmel z orzechów w trakcie pieczenia rozpływa się po powierzchni ciasta i tworzy warstwę w postaci syropu. Placek ma konsystencję pulchnej, wilgotnej babki. Pychotka - polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
    2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka drobnej bułki tartej
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1 i 1/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki śmietany 12%
    2 łyżeczki imbiru mielonego
    1 fiolka aromatu waniliowego (2,5ml)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)

    Dodatkowo:
    28 rajskich jabłek - świeże lub z kompotu (łącznie 450g)
    100 g orzechów ziemnych w karmelu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Babki Placek Desery Syropy

Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami w karmelu 1. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Nadal ucierając, dodawać kolejno - olej, śmietanę, imbir, aromat, proszek do pieczenia, bułkę tartą. Na końcu wsypać mąkę i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Jabłka pozbawione szypułek wyłożyć na ciasto (po 4 przy krótszej krawędzi oraz po 7 przy dłuższej krawędzi) - docisnąć. Wierzch równomiernie posypać orzechami, lekko je dociskając.
  • Placek imbirowy z rajskimi jabłkami i orzechami w karmelu 2. Piec 50 - 60 min (180 st. C), stosując "próbę patyczkiem".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować