Placek jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesiewamy, dodajemy całe jajko mieszamy za pomocą noża do momentu powstania kruszonki następnie robimy kopczyk wlewamy roztopioną margarynę mieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto dobrze schłodzić - najlepiej zrobić je dzień wcześniej by mieć pewność, iż jest mocno twarde.
2.Nadzienie - śmietanę ubić z cukrem, dodać jajka ubić, następnie dodać mąkę ziemniaczaną i chwilę ubić do momentu wymieszania. Na koniec dodać jagody i łyżką wymieszać. Zrobić je w wysokim naczyniu lub w specjalnej misce która posiada pokrywę z mniejszym otworem chroni ona przed rozpryskiwaniem.
3.Połowę ciasta za pomocą tarki do warzyw o grubych oczkach zetrzeć do blachy o wymiarach 25 x 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia, następnie dłonią lekko ciasto dociskam / oklepuję by ładnie cię skleiło. Potem na ciasto wlać nadzienie i za pomocą łyżki rozłożyć równomiernie jagody. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Komentarze