Placek luksusowy z masą orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Ubić białka na piane i delikatnie wmieszać w ciasto. Ciasto podzielić na trzy części: do jednej dodać orzechy, do drugiej - kokos i olejek cytrynowy, do trzeciej - suchy mak. Każdy placek piec osobno w temp. 160 -180*C przez 20 - 35 min.
2.MASA ORZECHOWA:
Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchna masę. Do masła stopniowo dodawać orzechy, ciągle ucierając. Masę podzielić na pól
3.PRZEŁOŻENIE PLACKA:
Placek orzechowy - 1/2 masy orzechowej - placek kokosowy - 1/2 masy orzechowej - placek makowy - polewa.
Komentarze