Placek makowy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Placek Małgorzaty

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna: 25 dekagramów
    - mąka ((tortowa)): 2 szklanki
    - cukier ((waniliowy_ duży)): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki

    - mak: 50 dekagramów
    - margaryna ((roztopiona)): 125 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - miód ((roztopiony )): 3 łyżki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka ((ziemniaczanna)): 1.5 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - olejek migdałowy ((mały)): 1 sztuka
    - bułka (( namoczona w mleku)): 1 sztuka
    - mleko (( do zamoczenia bułki,): 1 szklanka

    - bakalie ((rodzynki,orzechy,skórka pomarańczowa)): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki,cukru,margaryny,proszku do pieczenia i cukru waniliowego zagnieść kruszonkę. Kruszonka na spód i wierzch maku.Dzielimy ją na trzy części i dwie kruszymy na spód placka, pozostałą na wierzch maku.
  • 2. Do maku (suchy) dodajemy margarynę,jajka, bułkę odciśniętą z mleka ,cukier cały czas ucierając mikserem. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozpuszczony miód , proszek do pieczenia i olejek migdałowy i ucieramy jeszcze 5 minut. Bakalie obtoczone w mące dokładamy do maku delikatnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować