PLACEK MAKOWO-SEROWO-JABŁKOWY

0 (0 ocen)

Placek robiłam pierwszy raz, inspirowałam się smakami które lubię.

Składniki:

  • CIASTO :
    16 dag margaryny
    40 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    2 jajka
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA MAKOWA :
    25 dag maku
    15 dag cukru
    1 jajko
    1 białko
    zapach migdałowy [ według uznania ]
    siekane orzechy [ według uznania ]

    MASA SEROWA :
    60 dag sera
    20 dag masła
    25 dag cukru
    5 jaj
    2 łyżki mąki przennej
    2 łyżki mąki kartoflanej
    szczypta proszku do pieczenia

    MUS Z JABŁEK :
    1,2 kg jabłek
    1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowym
    cukier [ według upodobań ]

    POLEWA CZEKOLADOWA :
    pół kostki margaryny
    1,5 dag kakao
    10 dag cukru pudru
    2 łyżki mleka lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowo-serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO :
    Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto do odpowiedniej konsystencji następnie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blachę i dać masę makową i serową, drugą część ciasta rozwałkować i położyć na drugą blachę. Piec w temp. 180C, uważając aby się nie przypaliło.

    MASA MAKOWA :
    Mak sparzyć, odsedzić na sitko co najmniej na 5h. Do czasu odsuszenia ( najlepiej na noc ). Odsuszony mak zmielić w maszynce. Jajko i białko ubić dodając cukier puder. Do maku dodajemy posiekane orzechy, zapach migdałowy i ubite jajka z cukrem.

    MASA SEROWA :
    Ser zmielić, dodać do niego 20dag masła, następnie po 1 żółtku i łyżce cukru pudru. uzyskać aż ser uzyska konsystencję masy. Ubić białka na sztywno i delikatnie dodać do sera, zaś 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać w masę serową. Na przygotowanego w foremce placka dać masę makową, następnie serową. Piec około 1h w temp. 180C. Drugi placek pieczemy w osobnej foremce.

    MUS JABŁKOWY :
    1,2kg jabłek zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem do smaku, podsmażyć a następnie wsypać galaretkę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciepłe jabłka wyłożyć na masę serowo-makową i przełożyć upieczonym w drugiej formie ciastem. Całość polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować