Placek makowo-serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO :
Składniki połączyć ze sobą, zagnieść ciasto do odpowiedniej konsystencji następnie podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blachę i dać masę makową i serową, drugą część ciasta rozwałkować i położyć na drugą blachę. Piec w temp. 180C, uważając aby się nie przypaliło.
MASA MAKOWA :
Mak sparzyć, odsedzić na sitko co najmniej na 5h. Do czasu odsuszenia ( najlepiej na noc ). Odsuszony mak zmielić w maszynce. Jajko i białko ubić dodając cukier puder. Do maku dodajemy posiekane orzechy, zapach migdałowy i ubite jajka z cukrem.
MASA SEROWA :
Ser zmielić, dodać do niego 20dag masła, następnie po 1 żółtku i łyżce cukru pudru. uzyskać aż ser uzyska konsystencję masy. Ubić białka na sztywno i delikatnie dodać do sera, zaś 2 łyżki mąki pszennej i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz proszek do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać w masę serową. Na przygotowanego w foremce placka dać masę makową, następnie serową. Piec około 1h w temp. 180C. Drugi placek pieczemy w osobnej foremce.
MUS JABŁKOWY :
1,2kg jabłek zetrzeć na grubej tarce, wymieszać z cukrem do smaku, podsmażyć a następnie wsypać galaretkę. Wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciepłe jabłka wyłożyć na masę serowo-makową i przełożyć upieczonym w drugiej formie ciastem. Całość polać polewą czekoladową.
Komentarze