Składniki na blaszkę o wymiarach 29x18. (połowa blachy)
Puszka ananasów
2 jajka
1,5 szkl. mąki
pół szkl. cukru
pół kostki masła lub margaryny
pół torebki proszku do pieczenia
pół torebki cukru waniliowego
łyżka kakao
sól
tłuszcz do blachy
Placek marmurkowy z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Plasterki ananasów osączyć na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać stopniowo jajka, sól i cukier waniliowy. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, po czym dodać do utartej masy. Starannie wyrobić wszystkie składniki na gładkie ciasto (ewentualnie dodać kilka łyżek mleka). Potem podzielić je na połowę, do jednej części dodać kakao. Blachę nasmarować odrobiną tłuszczu, rozsmarować na niej jasne ciasto. Przykryć je ciemnym, delikatnie przemieszać obie warstwy widelcem. Obłożyć placek plasterkami ananasa. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Komentarze