1.1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
2. W misce rozgnieść widelcem twaróg z masłem, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem, dodać do masy twarogowej. Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić na 10 minut by odpoczęło.
4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przepuścić przez praskę.
5. Wymieszać ser z czosnkiem i śmietaną.
6. Ciasto podzielić na dwie części ( większą i mniejszą). Rozwałkować mniejszy kawałek na posypanej mąką stolnicy. Mniejszy krążek wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować wodą brzegi krążka. Wyłożyć nadzienie serowe. Rozwałkować drugi krążek (większy kawałek ciasta) wyłożyć na ser.
7. Zagiąć ciasto z większego krążka pod spod mniejszego. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem.
Piec ok 20-30 minut na złoty kolor.
Smacznego
Komentarze