Placek po węgiersku

0 (0 ocen)

Często robię to danie na tygodniu, ale można je również podać na niedzielny obiad.

Składniki:

  • Sos mięsny :
    60 dag mięsa np. szynki b/k
    Kilka łyżek oleju
    Mąka pszenna do oprószenia mięsa
    1 torebka sosu pieczeniowego jasnego
    Sól, pieprz
    Ciasto ziemniaczane :
    1,40 kg ziemniaków
    3-4 jajka
    1-2 cebule
    1 łyżka mąki pszennej
    Sól, pieprz

Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć mąką i chwilę podsmażyć na oleju. Podlać mięso wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sos pieczeniowy przygotowany wg przepisu na opakowaniu. Doprawić do smaku.

    Ziemniaki zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane. Dodać jajka, cebulę pokrojoną w kostkę i mąkę pszenną. Doprawić do smaku. Usmażyć 4 placki ziemniaczane wielkości patelni.
    Placka ułożyć na dużym talerzu i polać sosem mięsnym.

Porady

Podawać z surówkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy