Placek po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, wypłukać i zetrzeć na małych oczkach. Następnie odcedzić nadmiar wody, dodać jajko, zetrzeć cebulę, dodać mąkę i przyprawy dokładnie wymieszać.Smażyć na oleju duże placki na całą patelnię.
2.Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Mięso myjemy osuszamy i pozbawiamy tłustych części następnie kroimy w grubą kostkę. Smażymy mięso na głębokiej patelni aż się zarumieni. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, kolejno wsypujemy do zarumienionego mięsa. podsmażamy na złoto. Kiedy składniki na patelni będą zarumienione dodajemy wodę i resztę składników: kostkę rosołową, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz,kucharka, przecier pomidorowy, paprykę słodką i ostrą. Dusimy wszystko do miękkości. Kiedy mięso będzie miękkie podbijamy sos śmietaną i mąką z odrobiną wody.Całość musi po wrzeć jeszcze ok 5 min.
3.Na talerzu układamy liść sałaty a na nim pokrojone ogórki i plastry pomarańcza. Obok kładziemy placek ziemniaczany zgięty w pół i przelewamy go sosem w środku i na zewnątrz, ostatnim krokiem jest zrobienie kleksa ze śmietany.
Smacznego!
Porady
Do sosu można dodać plasterki marchewki - sos jest wtedy słodszy a także papryczkę chili dla smakoszy lubiących bardzo pikantnie.
Komentarze